Maria Lundqvist

är en av våra mest folkkära skådespelare, en av sin generations största skådespelare. Ständigt aktuell i film, på tv och landets teaterscener.
Maria har ett alldeles eget unikt tilltal. Få kan som hon blanda komik och allvar på ett så träffsäkert sätt, att det är svårt att inte bli berörd.

Med tv-serien ”Sally” fick Maria, som Sally, en särskild plats i svenska folkets hjärtan och vem minns inte den neurotiska mamman Kajsa i SVT:s storsatsning ”30 grader i Februari”? Julen 2022 charmade hon tittarna som Nanni i Julkalendern ”Kronprinsen som försvann” på SVT.

Maria är född och uppvuxen i Göteborg, med rötterna ute på Öckeröarna. Övertygelsen om att bli skådespelare fanns där redan som liten och denna starka beslutsamhet har alltid präglat Maria. Maria är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg och tog sin examen som en av de yngsta eleverna någonsin. Direkt efter utbildning blev hon erbjuden huvudroller på de största teatrarna i landet, Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm samt Backateatern, Folkteatern och Stadsteatern i Göteborg.

Läs mer
Roller i urval är b.la. Sally Bowles i ”Cabaret”, Tintomara i ”Drottningens Juvelsmycke”, Blanche i ”Linje Lusta”, Nilla i ”Jeppe på berget”, Kanin i ”Kanin Kanin”, Kammarjungfrun Maria i ”Trettondagsafton” och Hedvig Elisabeth i ”Knäckebröd med Hovmästarsås”. På Cirkus, Oscarsteatern och Göta Lejon i Stockholm har vi bl.a. sett henne i Povel Ramels föreställning ”Kolla Klotet”, Adelaide i ”Guys and Dolls”, Förklädet i ”Det påstrukna förklädet”, Lina Lamont i ”Singin in the rain” samt Norma Desmond i ”Sunset Boulevard” på Wermland Opera.

Marias bredd som konstnär är stor. Genom åren har hon gett oss oförglömliga rollporträtt på film och i TV. Som socialsekreteraren Anita i ”Hammarkullen”, Gudrun i ”Heartbreak Hotel”, Signe i ”Den bästa av mödrar”, Ann i ”Himlens hjärta”, Eivor i ”Rallybrudar”, Monica i ”En underbar jävla jul” eller som Skådespelaren i Ruben Östlunds prisade film ”De ofrivilliga”.

Maria blev flerfaldigt internationellt prisad på filmfestivalerna i Kairo, Helsingfors, Troia, Tallinn, San Diego, Paris och Sao Paulo för sin roll i kritikerrosade långfilmen ”Den bästa av mödrar”, en film hon dessutom blev Guldbaggebelönad för. Ytterligare prisregn fick hon även för långfilmen ”Himlens hjärta”, ”Heartbreak Hotell” m.fl. På senare år har vi även sett henne i långfilmerna ”Medicinen”, ”En underbar jävla jul” och ”Bröllop, Begravning och Dop”.

Maria är även prisad av bl.a. Svenska Akademin, Hasse Ekman-priset, Karamellodiktstipendiet, Guldsolen i TV4, Årets Göteborgare och Fridolf Rudin för sin gärning som skådespelare i Sverige. Den uppmärksamme kan även hitta en spårvagn uppkallad efter henne i Göteborg.

Med produktioner som ”Shirley Valentine” av Willy Russell och de kritikerhyllade egenskrivna succéföreställningarna ”Blottad” och ”Om att våga flyga” har hon spelat för utsålda hus över hela landet de senaste 10 åren.

2022 debuterade Maria som författare med sin första bok titulerad ”Om att våga flyga”. Maria är även verksam som textförfattare och översättare av sångtexter.

Marias unika förmåga att fånga sin publik gör att hon alltid griper tag, skakar om och stannar kvar hos dem som lyssnar.

MARIA LUNDQVIST ÄR TILLBAKA MED SUCCÉFÖRESTÄLLNINGEN ”SHIRLEY VALENTINE

KÖP BILJETTER

Föreställningen Om Att Våga Flyga nu på bio

KÖP BILJETTER

Maria Lundqvist är aktuell med boken

Om Att Våga Flyga

Maria Lundqvist är en av Sveriges mest älskade- och mångsidiga skådespelare. Länge har hon fått frågan om att skriva en bok.

I Marias vanliga anda har hon tagit steget vidare och skrivit en bok som inte liknar det vanliga.

Boken innehåller tio kapitel om uppväxt, möten, händelser och återvändsgränder som påverkat Maria att bli den kvinna, mamma, syster, dotter och skådespelare hon är idag.

– Jag skulle vilja likna den här boken vid en sorts skådespelares kokbok. Den är fullknökad med texter om lustiga, sorgesamma, talande och ömsinta möten, som tillsammans utgör ingredienser till ett recept för ett rikt liv.

Boken är framtagen i nära samarbete med fotografen Orlando G Boström. Tillsammans har de skapat en innehållsrik och mycket vacker bok, där text och bild delar på huvudrollen. Då varken Maria eller Orlando dricker kaffe, blev det en “Te-table book” som är 30 x 28 cm stor, 278 sidor lång och 2 kg tung.

– Boken lämpar sig bäst för stillasittande kontemplerande bläddring med förslagsvis en kopp te vid sidan om. Min förhoppning är att den som läser, ska vilja samla på sig sina egna ögonblick av möten och längtan, och formulera sitt svar på vem hen är, vart hen är på väg och vad hen vill.

PRESSBILDER

Foto: Frida Funemyr

KONTAKT

AGENT & MANAGEMENT

Regina Di Rinaldi
Di Rinaldi Management.

Mail: regina.dirinaldi@dirinaldimanagement.se
Tel: 070-680 85 00

FÖLJ MARIA PÅ:

©MARIA LUNDQVIST | WEBPROD BLOMILL