Maria Lundqvist

Maria Lundqvist är en av våra mest folkkära skådespelare, en av sin generations största skådespelare. Hon är ständigt aktuell i film, på tv och landets alla teaterscener.
Maria har ett alldeles eget unikt tilltal. Få kan som hon blanda komik och allvar på ett så träffsäkert sätt, att det är svårt att inte bli berörd.

Med tv-serien ”Sally” fick Maria, som Sally, en särskild plats i svenska folkets hjärtan. Och vem minns inte den neurotiska socialsekreteraren Anita i Hammarkullen Svt år 1997, den strokedrabbade mamman Kajsa i SVT:s storsatsning ”30 grader i Februari” år 2012 samt Farmor Nanni i Julkalendern ”Kronprinsen som försvann” 2022.

Maria är född och uppvuxen i Göteborg, med rötterna ute på Öckerö-öarna. Övertygelsen om att bli skådespelare fanns där redan som liten och denna starka beslutsamhet har alltid präglat Maria. Redan som 4-åring hade hon bestämt sig. Maria är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg och tog sin examen som en av de yngsta eleverna någonsin. Direkt efter utbildning blev hon erbjuden huvudroller på de största teatrarna i landet, Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm samt Backateatern, Folkteatern och Stadsteatern i Göteborg och Stadsteatern i Stockholm.

Läs mer

Roller på scen i urval är bl.a. Sally Bowles i ”Cabaret”, Tintomara i ”Drottningens Juvelsmycke”, Blanche i ”Linje Lusta”, Nilla i ”Jeppe på berget”, Kanin i ”Kanin Kanin”, Kammarjungfrun Maria i ”Trettondagsafton”, Hedvig Elisabeth i ”Knäckebröd med Hovmästarsås” och Rosalinda i Shakespeares ”Som ni vill ha det”. På Cirkus, Oscarsteatern och Göta Lejon i Stockholm har vi bl.a. sett henne i Povel Ramels föreställning ”Kolla Klotet”, som Adelaide i ”Guys and Dolls”, Förklädet i ”Det påstrukna förklädet”, Lina Lamont i ”Singin’ in the rain” och samt Norma Desmond i ”Sunset Boulevard” på Wermland Opera.

Genom åren har hon gett oss oförglömliga rollporträtt på den stora filmduken. Som p-lisan Gudrun i ”Heartbreak Hotel”, Signe i ”Den bästa av mödrar”, Ann i ”Himlens hjärta”, Eivor i ”Rallybrudar”, Monica i ”En underbar jävla jul” och som Skådespelaren i Ruben Östlunds prisade film ”De ofrivilliga”.
Maria blev flerfaldigt internationellt prisad som bästa skådespelerska på filmfestivalerna i Kairo, Helsingfors, Troia, Tallinn, San Diego, Paris och Sao Paulo för sin roll i kritikerrosade långfilmen ”Den bästa av mödrar”. Den filmen blev hon dessutom Guldbaggebelönad för. Ytterligare en guldbagge och internationella priser fick hon även för långfilmen ”Himlens hjärta”, ”Heartbreak Hotell” m.fl. På senare år har vi även sett henne i långfilmerna ”Medicinen”, ”En underbar jävla jul” och ”Bröllop, Begravning och Dop”.

Marias bredd som konstnär är stor. Hennes nyfikenhet har skapat plats i de flesta sammanhang. På krogscenen, i otaliga Julshower, i Konserthusen, med fåtal musiker eller stora symfoniorkestrar, har hon hittat uttryck för sitt berättande. Maria är även en mycket uppskattad föreläsare och har genom åren lett flera stora event och jubileum.

Med egenproducerade produktioner som, ”Shirley Valentine” av Willy Russell och de kritikerhyllade egenskrivna succéföreställningarna ”Älskade pappor”, ”Min bror och jag” ”En kvinnas melodi”, ”Blottad” och ”Om att våga flyga” har hon spelat för utsålda hus över hela landet de senaste 15 åren.

Maria är även prisad av bl.a. Svenska Akademin, Hasse Ekman-priset, Karamellodiktstipendiet, Guldsolen i TV4, Årets Göteborgare och Fridolf Rudin för sin gärning som skådespelare i Sverige. Den uppmärksamme kan även hitta en spårvagn uppkallad efter henne i Göteborg.

2022 debuterade Maria som författare med sin första bok titulerad ”Om att våga flyga” och hon är även verksam som textförfattare och översättare av sångtexter.

Under våren 2024 har vi sett henne i Amazon Prime produktionen ”LOL”, ”Skrattar bäst som skrattar sist” samt i ”Bäst i Test” på TV4. I långfilmen ”Tyrannens återkomst” premiär julen -24 får vi åter se henne som Farmor Nanni.

Marias fysiska komik och musikaliska lekfullhet gör hennes skådespeleri unikt. Denna alldeles egna förmåga att fånga sin publik gör att hon alltid griper tag, skakar om och stannar kvar hos dem som lyssnar.

MARIA LUNDQVIST ÄR TILLBAKA MED SUCCÉFÖRESTÄLLNINGEN ”SHIRLEY VALENTINE

KÖP BILJETTER

Föreställningen Om Att Våga Flyga nu på bio

KÖP BILJETTER

Maria Lundqvist är aktuell med boken

Om Att Våga Flyga

Maria Lundqvist har länge fått frågan om att skriva en bok, flera förlag har hört av sig…
Då det var svårt att förklara för förlagen vilken sorts bok hon ville göra, startade hon ett eget bokförlag; BokBokelibokBok Förlag.
Då kunde hon följa sin dröm och ta steget vidare och skapa en bok som inte liknar det vanliga.
Boken är uppdelad på tio kapitel om uppväxt, möten, händelser och återvändsgränder som påverkat Maria att bli den kvinna, mamma, syster, dotter och skådespelare hon är idag. I slutet av varje kapitel finns egenskrivna texter från föreställningar hon spelat genom åren, och några favorittexter hon lånat från andra. Blandat med dagboksanteckningar, små lappar från förr och foton från barndomen, finns också små ”filmstjärnekort” från alla produktioner hon gjort fram tills idag.
– Jag skulle vilja likna den här boken vid en sorts skådespelares kokbok. Den är fullknökad med texter om lustiga, sorgesamma, krävande och ömsinta möten, som tillsammans utgör ingredienser till ett recept för ett rikt liv.
Boken är framtagen i nära samarbete med fotografen och formgivaren Orlando G Boström. Tillsammans har de skapat en vacker och innehållsrik bok, där text och bild delar på huvudrollen. Då varken Maria eller Orlando dricker kaffe, blev det en “Te-table book” som är 30 x 28 cm stor, 278 sidor lång och 2(!) kg tung.
– Boken lämpar sig bäst för stillasittande, kontemplerande bläddring med förslagsvis en kopp te vid sidan om. Min förhoppning är att den som läser, ska vilja samla på sig sina egna ögonblick av möten och längtan, och formulera sitt svar på vem hen är, vart hen är på väg, vad hen vill och varför.

Läs Karin Thunbergs ord om boken

“Hon är så mycket, Maria Lundqvist.
En av våra mest älskade och mångsidiga skådespelare, till att börja med. Den som kan tänja sin kropp och sin begåvning från en gränslös bibliotekarie, i tv-succén Sally, till kvinnan som långsamt öppnar sitt hjärta i prisbelönta filmen Den bästa av mödrar.

Skratt och allvar, komedi och tragedi; Maria Lundqvist vet att livet är en blandning – och genom åren har hon bjudit oss på roller där alla sidor fått växa, blomstra.
I den här boken öppnar hon dörren till sitt eget liv. Genom ord och bilder tar hon oss med till både det saliga och det farliga, till det som gjort ont – och till det som skänkt henne tröst.
Det är en bok om att vara mamma, farmor, dotter, syster, vän och älskande.
Men också om hur det är att möta publiken från en scen eller stillna framför en filmkamera.

Hon vågade flyga, den rödhåriga och mobbade flickan från skärgårdsön. Hon tog sin teaterlängtan på allvar och gav sig inte förrän drömmarna infriats.
Också när det gällde kärlek.

Ett råd till sist; läs inte boken i ett svep. Läs den långsamt så att ni hinner ta in det Maria Lundqvist djupast vill förmedla: Att vi alla duger som vi är. Att vi vågar och klarar mer än vad vi tror. Bara vi värnar vårt mod och vår nyfikenhet.
Och att vi aldrig, aldrig någonsin, får sluta leka – eller flyga.”

Karin Thunberg – Journalist och författare

PRESSBILDER

Foto: Frida Funemyr

KONTAKT

AGENT & MANAGEMENT

Regina Di Rinaldi
Di Rinaldi Management.

Mail: regina.dirinaldi@dirinaldimanagement.se
Tel: 070-680 85 00

FÖLJ MARIA PÅ:

©MARIA LUNDQVIST | WEBPROD BLOMILL